maandag 2 augustus 2010

Lakeman wint zaak tegen Ahold

De rechtbank Amsterdam mag beslissen in de zaak die SOBI en de stichting AHDeloitteClaim tegen Deloitte Nederland hadden aangespannen. Dat heeft de rechtbank bepaald. De rechtbank heeft zich ook bevoegd verklaard in de zaak tegen oud Ahold topman Michiel Meurs. Ook Meurs had betoogd dat de Nederlandse rechter niet bevoegd was omdat het een Amerikaanse class action betrof. De zaak Deloitte staat beschreven in hoofdstuk 18 van 'Pieter Lakeman, de terriër'
Met dit vonnis heeft de Amsterdamse rechtbank gedeeltelijk een eind gemaakt aan het juridisch Amerikaans imperialisme, zo stelt SOBI. Amerikaanse rechters bepalen in class actions altijd dat hun vonnissen over de hele wereld geldig zijn en dat alle zaken die samenhangen met die Amerikaanse class actions alleen door dezelfde Amerikaanse rechter beslist kunnen worden. Aan dit Amerikaans juridisch imperialisme heeft SOBI nu een eind gemaakt. De rechtbank heeft zich onbevoegd verklaard in de zaak tegen Deloitte USA. Daarnaast is bepaald dat hoger beroep mogelijk is voordat verder wordt geprocedeerd over de tegen Deloitte geëiste schadevergoeding van enkele tientallen miljoenen euro's.
De Amsterdamse rechtbank heeft ook overwogen dat alle Nederlandse aandeelhouders bij de Amsterdamse rechtbank schadeclaims tegen Deloitte kunnen indienen, dus ook aandeelhouders die hebben meegedaan met de schikking van Entwistle & Capucci en de VEB met Ahold. Laatstgenoemde aandeelhouders mogen echter geen schadeclaims meer tegen Michiel Meurs of andere oud-bestuurders van Ahold indienen. Andere belanghebbenden (mensen die in 1 juli 1999 - februari 2003 geen aandeelhouder van Ahold waren) kunnen echter wel schadeclaims tegen Michiel Meurs en andere oud-bestuurders van Ahold indienen. Daaronder vallen in de eerste plaats optiehouders. De collectieve actie die tijdens de loop van de procedure tegen Deloitte is gestart is door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard. Deze zal te zijner tijd met een nieuwe dagvaarding opnieuw gestart worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten