zaterdag 16 juli 2011

Uitgeverij Prometheus moet onjuistheden boek Lakeman corrigeren

Schrijfster Marja Bontekoe en uitgeverij Prometheus moeten onjuistheden corrigeren in het vorig jaar verschenen boek De Dossiers Lakeman over Pieter Lakeman, zo heeft de rechtbank afgelopen week bepaald. Het boek hoeft niet uit de handel genomen te worden. Wel moet een inlegvel worden aangebracht.
Vorig jaar al mocht Bontekoe op last van de rechter Lakeman al geen bedrieger meer noemen. Bontekoe moet haar bewering rectificeren op haar eigen website en in een persbericht aan de redactie van NOVA. Ook moest ze de proceskosten betalen.
Bontekoe heeft korte tijd gewerkt voor Lakeman, maar vertrok met ruzie. Najaar 2010 benaderde ze diverse uitgevers met het plan voor een boek. Daarin stelt zij onder meer dat Lakeman alle civiele procedures nog geen 10% heeft gewonnen.
De rechtbank concludeert dat 'op niet-ondergeschikte wijze door een ex-medewerkster van Lakeman in het boek als vaststaand feit wordt geponeerd dat Lakeman minder dan 10% van zijn civiele zaken voor klanten heeft gewonnen, hetgeen voor onjuist moet worden gehouden, terwijl daaruit door het publiek de conclusie wordt getrokken dat Lakeman's werkzaamheden over een periode van een groot aantal jaren buitengewoon onsuccesvol zijn geweest. De betreffende uitlating in het boek vindt geen steun in en wordt niet gerechtvaardigd door het destijds beschikbare feitenmateriaal. Tegen die achtergrond bezien wordt geoordeeld dat met deze voor Lakeman negatieve uitlating zijn geloofwaardigheid, integriteit en reputatie, en daarmee zijn eer en goede naam op onrechtmatige wijze wordt aangetast.'
Van de 7000 gedrukte exemplaren van het boek van Bontekoe zijn er 3000 onverkocht retour ontvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten