zaterdag 21 mei 2011

Schone bezems bij DNB

De benoeming van topambtenaar bij Financiën Klaas Knot als opvolger van Nout Wellink is in feite terug te voeren op het debacle rond Icesave, het failliet van DSB en het drama rond de fusie en het latere opknippen van ABN Amro, een bank die uiteindelijk moest worden gered door de belastingbetaler. Dat schrijft Ronald van Gessel in De Telegraaf. 'De politiek heeft nu zijn zin. Knot is de jongste president van DNB die er ooit is geweest. De vraag is echter of je echt ’van buiten’ komt als je anderhalf jaar geleden nog bij DNB hebt gewerkt en eigenlijk je hele carrière aan DNB hebt te danken. Bovendien, als naaste adviseur van De Jager, wek je al snel de verdenking dat je als zetbaas van het ministerie van Financiën bent neergezet en onafhankelijkheid van de politiek is nou juist heel belangrijk voor een centrale bankier. Ook al wordt het beleid nu in Frankfurt gemaakt.'

vrijdag 13 mei 2011

Klacht Chipshol bij NMa over Schiphol

Gebiedsontwikkelaar Chipshol heeft bij de NMa een klacht ingediend tegen Schiphol. Het staatsbedrijf maakt zich volgens Chipshol bij de ontwikkeling van vastgoed al jaren schuldig aan machtsmisbruik. Regelgeving inzake o.a. vliegveiligheid wordt misbruikt om Chipshol en andere particuliere partijen uit de markt te houden. In 2009 kwam de onafhankelijke overheidscommissie Vriesman tot een soortgelijke constatering. Toch deed de NMa niets. Chipshol wil weten waarom de NMa niet ingreep.
De Chipshol-zaak, waarmee Lakeman zich de afgelopen jaren zijdelings bemoeide, kwam recent in een stroomversnelling door het terugtreden van NMa-topman Kalbfleisch. Hij zou onder ede hebben gelogen over zijn rol als oud rechter in deze zaak. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van meineed. Chipshol wil nu weten waarom de NMa tijdens het voorzitterschap van Kalbfleisch nooit enige serieuze interesse toonde in machtsmisbruik door Schiphol.
Toen de commissie Vriesman stelde dat in de Schiphol-zone het 'level playing field' met particuliere ontwikkelaars wordt bedreigd, zweeg de NMa. De commissie merkte op dat Schiphol door directe lijnen naar 'Den Haag' en samenwerking met andere overheden informatie krijgt die particuliere ontwikkelaars niet hebben. Verder meende de commissie Vriesman dat de kans bestaat dat Schiphol bij het toepassen van vestigingscriteria voor Schiphol-gebonden bedrijvigheid het eigen commerciële belang te zwaar laat meewegen.
Chipshol wordt als grootste private ontwikkelaar naar eigen zeggen stelselmatig buiten de door Schiphol afgeschermde markt gehouden. Zo oefende de luchthaven druk uit op de gemeente Haarlemmermeer en provincie Noord-Holland om projecten van Chipshol te verhinderen. Ook regelde Schiphol in 2003 bij minister Schultz van Haegen (Verkeer & Waterstaat) een juridisch onterecht gebleken bouwverbod voor een Chipshol-locatie. Bovendien wordt Chipshol lamgelegd door jarenlange reserveringen voor een tweede Kaagbaan.
Chipshol-directeur Peter Poot: "Wij zijn niet de enigen die zich verbazen over de passiviteit van de NMa. Het uitschakelen van Chipshol heeft er toe geleid dat Schiphol de markt domineert en bedrijven die zich in de Schiphol-zone willen vestigen een keuze ontneemt. In andere sectoren zoals de garnalenvisserij en zorg is de toezichthouder zeer alert en wordt er hard opgetreden. Maar het staatsbedrijf Schiphol bleef altijd buiten schot.'

dinsdag 10 mei 2011

Centraal Planbureau: 'DNB moet sneller ingrijpen'

De Nederlandsche Bank (DNB) moet worden verplicht sneller in te grijpen bij zwakke banken. Dat bepleit het Centraal Planbureau (CPB) in zijn jongste beleidsbrief 'Binden voorkomt uitstelgedrag - naar een strenger bankentoezicht'. Als de financiële gezondheid van een bank van tevoren vastgestelde drempelwaarden overschrijdt, moet de toezichthouder in actie komen. Op die manier wordt voorkomen dat de toezichthouder ingrijpen bij probleembanken te lang uitstelt. DNB kreeg veel kritiek te verduren na de val van de IJslandse spaarbank Icesave en DSB, de bank van Dirk Scheringa die failliet ging.

dinsdag 3 mei 2011

Hypotheekleed accepteert 26 procent provisie DSB Bank

De schade die gedupeerden hebben geleden door de dure overlijdensrisico koopsompolissen is een van de grootste schadeposten voor DSB klanten. Dat zegt Hypotheekleed. De verontwaardiging richtte zich destijds vooral op de hoogte van de door DSB Bank geïnde provisies. Minister van Financiën Wouter Bos noemde dit zelfs "idiote provisies".
De commissie Scheltema heeft geconstateerd dat de inkoopprijs van een ORV koopsompolis voor DSB Bank gemiddeld 38% van de verkoopprijs naar de klant was. Gemiddeld was 62% van de verkoopprijs provisie. Dat betekent 160% provisie op de inkoopprijs voor DSB!
Hypotheekleed vindt 11% genoeg maar is bereid om 26% provisie op de inkoopprijs van DSB Bank toe te staan wanneer curatoren in mei 2011 aan de eisen van Hypotheekleed tegemoetkomen (tijdelijke tegemoetkoming aan curatoren). Voor zover de klant meer provisie heeft betaald, is dat schade die door DSB Bank vergoed moet worden, uiteraard nog met rente te verhogen.