woensdag 14 december 2011

Lakeman vraagt rechter-commissaris in te grijpen bij DSB-curatoren

De curatoren in het faillissement van DSB Bank doen gedupeerden compensatievoorstellen waarvan de financiӫle gevolgen volstrekt onduidelijk zijn. Volgens Stichting Hypotheekleed is er sprake van praktijken waaraan in het verleden ook DSB-topman Scheringa zich bezondigde. De stichting stelt dat curatoren hun zorgplicht jegens gedupeerden schenden en heeft de rechter-commissaris gevraagd om in te grijpen.
De kritiek van Hypotheekleed (met 3400 donateurs de grootste belangenbehartiger in de DSB-zaak) richt zich op de compensatie van beleggingspolissen (woekerpolissen) en de compensatie van schade door overmatige kredietverlening. DSB heeft haar klanten altijd onvolledig geïnformeerd over de financiële gevolgen van deze voorstellen. En, zegt voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed, nu doen de curatoren hetzelfde: "Zij vragen gedupeerden om een finale kwijting. Maar de gevolgen van de voorstellen zijn zowel de gedupeerden als de curatoren niet duidelijk. Mede omdat veel essentiële gegevens domweg ontbreken. Curatoren doen duizenden financiële voorstellen waarvan zij zelf nota bene de reikwijdte niet kunnen overzien. Laat staan de DSB-klanten."
Stichting Hypotheekleed signaleert nog een tweede misstand. Gebleken is dat veel gedupeerden namens curatoren door DSB-werknemers zijn gebeld met de mededeling dat het compensatievoorstel binnen twee maanden voor akkoord ondertekend teruggestuurd moest worden. Bij overschrijding van die termijn zou men compensatierechten verliezen. Lakeman: "Dat is volstrekt onwaar. Er is geen sprake van dat mensen die niet binnen een door curatoren opgelegde termijn tekenen hun rechten verliezen. Dat hebben curatoren nota bene zelf aan Hypotheekleed geschreven."
Stichting Hypotheekleed heeft de rechter-commissaris in een brief gevraagd om curatoren op te dragen alle DSB-gedupeerden duidelijk mee te delen dat de twee maanden termijn niet fataal is. Verder wil de stichting dat in voorstellen van de curatoren voortaan exacte compensatiebedragen worden genoemd. Op de website van de curatoren dient exact en gedetailleerd uiteen te worden gezet op welke grondslagen de berekeningen voor compensatie zijn gebaseerd. Stichting Hypotheekleed hecht des te meer aan dit punt omdat curatoren weigeren om concrete vragen van de stichting te beantwoorden.


woensdag 7 december 2011

Onderzoek naar faillissement DSB volgend jaar afgerond

In april moet het onderzoek naar het faillissement van de DSB Bank zijn afgerond. Dat hebben de curatoren van DSB bekend gemaakt. Geverifieerde schuldeisers van DSB Bank krijgen een tweede uitdeling van 4%. Die zal nog dit jaar worden uitgekeerd. Met de 15% die in juni 2011 is uitgedeeld, is dan in totaal 19% van de vordering betaald. Bepaalde crediteuren die nog niet geverifieerd zijn, krijgen een voorschot van 19% van hun vordering uitgekeerd. Het gaat hier bijvoorbeeld om klanten die daar op grond van de Compensatieregeling recht op hebben.
Inmiddels hebben ruim 5.700 klanten die eerder klachten indienden een voorstel ontvangen in het kader van de Compensatieregeling. Deze regeling geldt voor (voormalige) klanten van DSB Bank met koopsompolissen, beleggingsverzekeringen, overkreditering en zorgplichtklachten en is op 19 september 2011 vastgesteld door de curatoren, twee belangenorganisaties en vijf rechtsbijstandorganisaties.

maandag 5 december 2011

Lakeman: Accountant in parkeerkwestie in de fout

De registeraccountant van Ernst & Young die in 2002 een onderzoek uitvoerde naar de samenwerking tussen de gemeente Maastricht en Q-park heeft bewust een misleidend rapport geschreven. Dat zei Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) vrijdag voor de Accountantskamer. De gemeente zou hierdoor voor miljoenen zijn benadeeld. Lakeman treedt al enkele jaren op namens parkeerbedrijf P1, dat de RA heeft aangeklaagd. De accountant wist volgens Lakeman dat zijn rapport naar de gemeenteraad ging en heeft niet de nodige voorbehouden gemaakt omtrent zijn bevindingen.