vrijdag 10 december 2010

Hypotheekleed en Centrale Bankclaim bestrijden DSB-vordering DNB

Stichting Hypotheekleed en Stichting Centrale Bankclaim zullen tijdens de verificatievergadering van schuldeisers van DSB Bank NV op vrijdagochtend 10 december 2010 de vordering van De Nederlandse Bank tot een bedrag van 1,3 miljard euro bestrijden. Stichting Hypotheekleed doet dat ten behoeve van klanten en ex-klanten van DSB Bank en Stichting Centrale Bankclaim ten behoeve van spaarders onder wie achtergestelde spaarders.
Stichting Centrale Bankclaim is eind 2009 opgericht door Mr. Bert Oude Middendorp. Hij is thans secretaris penningmeester en Pieter Lakeman voorzitter. Lakeman en Oude Middendorp willen via Stichting Centrale Bankclaim opkomen voor de belangen van spaarders van DSB Bank en dan met name voor die van achtergestelde spaarders. Er is geen sprake van een belangentegenstelling tussen de spaarders en klanten van DSB Bank omdat Stichting Centrale Bankclaim voorlopig alleen tegen DNB zal optreden.
DNB heeft een vordering van 3,5 miljard euro bij DSB ingediend. De beide stichtingen bestrijden die vordering tot een bedrag van 1,3 miljard euro. Zij baseren zich op een aantal tekortkomingen aan de zijde van DNB als gevolg waarvan DSB grote schade heeft geleden. Het betreft het benoemen en handhaven van Dirk Scheringa en Hans van Goor in de directie van DSB Bank die daardoor in staat waren een immoreel en economisch slecht verdienmodel aan DSB op te leggen.
Daarnaast heeft DNB gedoogd dat dit immorele en economisch onvoldoende verdienmodel jarenlang door Scheringa en Van Goor aan DSB werd opgedrongen. DSB heeft door manipulaties in haar jaarrekeningen de uit het verdienmodel voortvloeiende verliezen geheim weten te houden. Totdat curatoren in november 2009 in een eerste faillissementsverslag onthulden dat al in oktober 2009 het eigen vermogen van DSB 300 miljoen euro negatief was.
Daarnaast leden klanten door de volgens beide stichtingen immorele werkwijze van Scheringa en Van Goor bij DSB Bank 2,8 miljard euro schade. In oktober 2009 maakte Hypotheekleed bekend dat zij rekening hield met claims tot een bedrag van 1 miljard euro. Deze schatting is nog dezelfde maand door de Nederlandse Bank overgenomen toen zij de haircut toepaste op de leningen die DSB bij de Europese Centrale Bank in onderpand had gegeven.
Stichting Hypotheekleed en Stichting Centrale Bankclaim handhaven mede op basis van jarenlange ervaring de schatting van de in te dienen en al ingediende claims van 1 miljard euro. Die ervaring wijst uit dat benadeelden zich vaak niet melden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten