donderdag 23 december 2010

Onderzoek naar boekhouding Schiphol

De Raad van Commissarissen van luchthaven Schiphol laat een onderzoek uitvoeren naar de boekhouding. Zij reageert hiermee op de beschuldigingen van Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI). Lakeman zei woensdag in dagblad De Pers dat bestuurders van Schiphol sjoemelen met de cijfers om hun eigen bonus te maximaliseren. Directeur Pieter Verboom, zo beweren klokkenluiders, wordt beschuldigd van het manipuleren van de boekhouding.

Lakeman oproep wordt strafbaar

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) willen een oproep aan consumenten om alle eigen tegoeden van een bank te halen, strafbaar stellen. De maximale straf zal vier jaar celstraf worden of 19.000 euro boete. Aanleiding voor een strengere aanpak zijn de uitkomsten van het onderzoek van de Commissie DSB Bank, eerder dit jaar, naar de ondergang van DSB van Dirk Scheringa.

woensdag 22 december 2010

Lakeman wil Schiphol aanpakken

Pieter Lakeman wil Schiphol gaan aanpakken. Enkele klokkenluiders die bij Lakeman hebben aangeklopt, beschuldigen vooral financieel directeur Pieter Verboom van het manipuleren van de boekhouding.
Wanneer de jaarwinst van Schiphol boven een bepaalde grens steeg zouden de bonussen voor topmensen onder wie ook Verboom sprongsgewijs toenemen, schrijft Lakeman in een brief aan het bedrijven. De opleverdata van vastgoedprojecten die rond de jaarwisseling rijp voor oplevering waren, zouden zijn gestuurd door de wens de bonussen van de topmedewerkers te optimaliseren. 'Mede om dit proces te faciliteren zou Schiphol een aantal jaren slechts één vastgoedtaxateur hebben gehad, hoewel dat zeer ongebruikelijk is.'
In een brief aan bestuursvoorzitter Jos Nijhuis van Schiphol heeft Lakeman de luchthaven twee weken gegeven om te reageren.

vrijdag 10 december 2010

Hypotheekleed en Centrale Bankclaim bestrijden DSB-vordering DNB

Stichting Hypotheekleed en Stichting Centrale Bankclaim zullen tijdens de verificatievergadering van schuldeisers van DSB Bank NV op vrijdagochtend 10 december 2010 de vordering van De Nederlandse Bank tot een bedrag van 1,3 miljard euro bestrijden. Stichting Hypotheekleed doet dat ten behoeve van klanten en ex-klanten van DSB Bank en Stichting Centrale Bankclaim ten behoeve van spaarders onder wie achtergestelde spaarders.
Stichting Centrale Bankclaim is eind 2009 opgericht door Mr. Bert Oude Middendorp. Hij is thans secretaris penningmeester en Pieter Lakeman voorzitter. Lakeman en Oude Middendorp willen via Stichting Centrale Bankclaim opkomen voor de belangen van spaarders van DSB Bank en dan met name voor die van achtergestelde spaarders. Er is geen sprake van een belangentegenstelling tussen de spaarders en klanten van DSB Bank omdat Stichting Centrale Bankclaim voorlopig alleen tegen DNB zal optreden.
DNB heeft een vordering van 3,5 miljard euro bij DSB ingediend. De beide stichtingen bestrijden die vordering tot een bedrag van 1,3 miljard euro. Zij baseren zich op een aantal tekortkomingen aan de zijde van DNB als gevolg waarvan DSB grote schade heeft geleden. Het betreft het benoemen en handhaven van Dirk Scheringa en Hans van Goor in de directie van DSB Bank die daardoor in staat waren een immoreel en economisch slecht verdienmodel aan DSB op te leggen.
Daarnaast heeft DNB gedoogd dat dit immorele en economisch onvoldoende verdienmodel jarenlang door Scheringa en Van Goor aan DSB werd opgedrongen. DSB heeft door manipulaties in haar jaarrekeningen de uit het verdienmodel voortvloeiende verliezen geheim weten te houden. Totdat curatoren in november 2009 in een eerste faillissementsverslag onthulden dat al in oktober 2009 het eigen vermogen van DSB 300 miljoen euro negatief was.
Daarnaast leden klanten door de volgens beide stichtingen immorele werkwijze van Scheringa en Van Goor bij DSB Bank 2,8 miljard euro schade. In oktober 2009 maakte Hypotheekleed bekend dat zij rekening hield met claims tot een bedrag van 1 miljard euro. Deze schatting is nog dezelfde maand door de Nederlandse Bank overgenomen toen zij de haircut toepaste op de leningen die DSB bij de Europese Centrale Bank in onderpand had gegeven.
Stichting Hypotheekleed en Stichting Centrale Bankclaim handhaven mede op basis van jarenlange ervaring de schatting van de in te dienen en al ingediende claims van 1 miljard euro. Die ervaring wijst uit dat benadeelden zich vaak niet melden.

woensdag 1 december 2010

John v.d. Heuvel moet Telegraaf-artikel over Lakeman rectificeren

Misdaadjournalist John van den Heuvel en dagblad De Telegraaf moeten een op 17 oktober 2009 verschenen artikel over voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie rectificeren. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam vanmorgen bepaald.
In De Telegraaf van zaterdag 17 oktober 2009 schreef Van den Heuvel in een bijna pagina groot artikel dat Lakeman zijn activiteiten met drugsgelden zou financieren. Ook werd gesteld dat SOBI een joint venture zou hebben gesloten met een organisatie die criminele gelden ontving. Volgens Pieter Lakeman weigerde Van den Heuvel het volstrekt onrechtmatige verhaal (kop: 'De duistere motieven van Pieter Lakeman') te rectificeren. Lakeman besloot hem daarom in een bodemprocedure te dagvaarden.  Om juridische redenen bleek het noodzakelijk ook De Telegraaf - als werkgever van John van den Heuvel - te dagvaarden.
De rechtbank heeft geoordeeld dat 'de beschuldigingen niet op feiten zijn gebaseerd, dat het onderzoek naar de feiten onzorgvuldig is geweest en dat geen wederhoor is toegepast'. Volgens de rechtbank is het artikel onrechtmatig jegens Lakeman. "De grote vraag blijft waarom een vooraanstaand  journalist willens en wetens een voor mij zeer schadelijk fantasieverhaal publiceert", aldus Lakeman.  
De rectificatie moet binnen drie dagen na betekening van het vonnis op pagina 5 van De Telegraaf in een vet omlijnd kader en in lettergrootte 12 worden geplaatst. Op straffe van een dwangsom van 2500 euro per dag met een maximum van 250.000 euro. Van den Heuvel is ook veroordeeld tot betaling van de proceskosten..  
Links: